måndag 24 november 2014

Vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet

 

Vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet diskuteras ofta, men vad är det egentligen? De här korta filmerna kanske kan ge svar på dina frågor. 

Marlene

måndag 17 november 2014

Närläsning

(bild från dn.se)

Många lärare vill utveckla sitt arbete med närläsning. Här på Anna Kayas blogg finns två korta filmer som kan vara intressanta att ta del av.

Här kan du läsa hur man arbetade med närläsning på Nobelgymnasiet efter Ann Boglinds föreläsning i RUC:s seminarieserie.

I ett äldre nummer av tidningen Origo finns en artikel om hur man kan jobba med närläsning i kemi.

Marlene


onsdag 12 november 2014

Skolministeriet om En läsande klass

Igår sände Skolministeriet (Utbildningsradion) ett program om En läsande klass. Här intervjuas lärare som arbetar med En läsande klass, forskarna Barbro Westlund, Monica Reichenberg och Jan Nilsson samt upphovsmannen Martin Widmark.
Martin Widmark avslutar med att berätta att han nu arbetar för att utvidga projektet mot högstadiet.

Marlene




måndag 10 november 2014

Film om hur Malin Hugander arbetar med läsförståelsestrategier

Malin Hugander på Sätraskolan är en av mellanstadielärarna som skrivit handledningen till En läsande klass. I det här reportaget från Sätraskolan berättar hon om sitt arbete med läsförståelsestrategier i klassrummet.

Marlene

tisdag 4 november 2014

Våra ändrade läsvanor

Igår publicerades en intressant artikel i Västerbottenskuriren om våra ändrade läsvanor. Dino Viscovi, forskare på Linnéuniversitetet i Växjö, föreläste i Umeå om familjernas ändrade läsvanor.

"Förr" läste man morgontidningen, köpte kanske en kvällstidning, prenumererade på veckotidningar och barnen prenumererade på serietidningar. Familjen besökte biblioteket och såg på gemensamma tv-program som var textade. Man läste även postorderkataloger som tex Ellos och Hobbex.

Numera är vi surfande familjer som får större delen av vår information i smartphones och surfplattor. Hur förändrar det vårt läsande? Vi varken kan eller vill backa tiden, men en fråga att fundera på är hur kan vi jobba med läsning med stöd av den nya tekniken.

Marlene