Pedagog Stockholm har gjort en lista med apptips för elever i behov av särskilt stöd. Jag skulle nog säga att många av apparna passar de flesta elever.
Rubrikerna på de olika kategorierna är:
- Struktur och planering
- Minnesträningsappar
- Skriva och anteckna
- Talsyntes
- E-boksläsare
- Daisyläsare
- Dikteringsappar
- Redovisning/Presentation
- Slå upp/förklara/översätta
- Träningsappar svenska
- Andraspråksinlärning
- Läshjälpsapp
- Träningsappar matematik
- Spara/hitta/dela dokument
Marlene
Denna blogg innehåller inspiration och tankar kring pedagogisk utveckling i Hammarö kommun.
torsdag 20 februari 2014
torsdag 13 februari 2014
Serier i undervisningen
Använder du serier i din undervisning? Forskning visar att serier kan öka läsglädjen hos barn, särskilt hos dem som har lite svårare att läsa. Det menar bland annat Canadian Council on Learning, som dessutom visar att läsande av serietidningar får barn att ta sig an mer avancerad text. Forskningen visar också att serier får barnen att lära sig, och använda, mer avancerade ord som de normalt inte skulle använda.
En studie gjord i USA på elever i årskurs sju visar att läsandet av serietidningar inte sker på bekostnad av läsandet av böcker, utan att elever som läser serietidningar också läser böcker. Forskarna bakom den amerikanska studien menar att svåra ord blir lättare att komma åt genom det stöd som bilderna ger och dessutom blir situationsbundet språk lättare att förstå när det finns bilder som kan förtydliga.
Vill du veta mer? På hemsidan Serier i undervisningen.se kan du få tips från lärare som arbetar med serier, möjlighet att beställa serietidningar, kostnadsfria lärarhandledningar och läsa mer kring den forskning som finns.
Marlene
måndag 10 februari 2014
Formativ bedömning och de fem principerna för lärande
Ta hjälp av de fem principerna för lärande (Hodgen & Williams -Mathematics in the black box) för att utveckla undervisningen med syftet att skapa möjligheter att synliggöra och följa lärandet både för läraren och eleven.
De fem principerna för lärande kan användas på olika sätt ,ett sätt kan vara att pröva om den egna undervisningen utformas utifrån de de fem principerna för lärande.
De fem principerna för lärande är:
- Starta på elevens kunskapsnivå
- Eleverna måste få möjligheter att vara aktiva
- Eleverna måste få möjligheter att prata om sina idèer
- Eleverna måste få möjligheter att förstå avsikten
- Eleverna måste få feedback som utvecklar lärandet
fredag 7 februari 2014
Hur kan vi fånga pojkars läsning i undervisningen?
Kåkå Olsen har skrivit en masteruppsats om pojkars läsning vid Lunds universitet och utifrån det har hon punktat ner sju punkter för att stödja pojkars läsning. Kåkå kom fram till att pojkar läser mindre än flickor och framförallt är det så att de läser andra texter och andra genrer.
Marlene
- Barn gör som deras föräldrar gör och framför allt gör barn som föräldrar av samma kön gör.
- Vidga definitionen av ”läsning” och sluta placera skönlitteratur på piedestal. All läsning är bra för språkutvecklingen och ordförrådet och man kan visst då lära sig om andra människors livsvillkor genom att läsa facklitteratur – och serietidningar också för den delen.
- Gör läsning roligt! Högläsning, läsning och bokprat i mindre grupper samt pyssel och teater i samband med läsning kan gynna pojkar.
- Sluta vifta med pekpinnar i barns och ungdomars läsval. Även fackböcker är ”riktiga böcker” och serier är också läsning. Erbjud, men påtvinga inte, alternativ med utgångspunkt från barnens egna intressen – och var positiv!
- Tjata inte!
- Ställ inte krav på barn och ungdomar och deras läsning som du inte kan leva upp till själv.
- Var säker på ditt svar när du får frågan ”Varför?” Säg absolut inte: ”Det är bra för dig!” Säg i stället: "För att jag läste den när jag var i din ålder och tyckte att den var jätteintressant!" eller "Min kollegas son som är i din ålder läste den och älskade den!" eller "Jag tänkte att du kanske skulle gilla den, du gillar ju ...".
Marlene
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)