torsdag 7 januari 2016

Nytt kring bedömning av nyanländas kunskaper


Från den 1 januari är bedömningen av en nyanländ elevs kunskaper reglerad i skollagen och obligatorisk för skolorna att genomföra. Bedömningen ska genomföras så att rektorn kan fatta beslut om placering av en nyanländ elev i årskurs och undervisningsgrupp inom två månader från att hon eller han skrivits in i svenska skolan. Det är elevens kunskaper (som han eller hon har visat vid kartläggningen), elevens ålder och personliga förhållanden i övrigt som ska ligga till grund för det här beslutet. Kartläggningen av elevens kunskaper ska även ligga till grund för planeringen av elevens fortsatta undervisning och hur undervisningstiden ska fördelas mellan ämnena.
I skollagen definieras begreppet nyanländ elev. Det är en elev som har varit bosatt utomlands, som nu bor i Sverige och har börjat sin utbildning här senare än höstterminens start det kalenderår han eller hon fyller sju år. Även för andra elever som har varit bosatta utomlands kan det bli aktuellt att göra en bedömning av elevens kunskaper.

Nationellt kartläggningsmaterial

Skolverket tar fram ett nationellt kartläggningsmaterial. Materialet består av tre steg. Steg 1 och 2 publiceras i vår bedömningsportal den 7 januari 2016. Det krävs inte någon inloggning i portalen för att få åtkomst till materialet. Steg 3 publiceras successivt under våren.
Kartläggningsmaterialet är ett stöd för skolans bedömningsarbete. Materialet är framtaget för elever i de obligatoriska skolformerna, men kan även användas i gymnasieskolans språkintroduktion. Skolverkets avsikt är att de två första stegen i materialet ska bli obligatoriska under våren 2016. Kartläggningen ger ett underlag för beslut om en elevs placering i årskurs och undervisningsgrupp, samt för planeringen av elevens fortsatta undervisning. Den ger en möjlighet att ta tillvara och bygga vidare på de erfarenheter och kunskaper som en elev har med sig. Underlaget ger också en bild av vilka insatser som krävs från skolans sida.

(från Skolverket)

Här hittar du kartläggningsmaterialet. 

/Marlene

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar